onsdag 20 januari 2010

Ett vanligt fel på våren

Som vi alla vet så finns det en del saker som kan hända med båten under vinterhalvåret. Och det vi tänkte ta upp nu är när styrvajern fastnar i höljet. Det är för visso lätt löst men det är ändå en detalj som kan göra en smått förbannad.

Men det går fort att få till. Se bara till att det som sticker ut ur höljet är helt rent till en början så du inte har otur att få skräp där du inte vill ha det. Efter det att du har fått rent där du ska på vajern så är det dags för att spruta på rost lösande olja och låta den värka i några minuter. Sedan kollar du fall om det bara räckte med lite olja på vajern men skulle det nu visa sig att den ännu sitter fast så får du ta fram en hammare och knacka in vajern i höljet ända tills det släpper. Och efter det att det släppt får du ratta lite fram och till baka bara för att se till att kunna torka bort så mycket skit som möjligt som kommer ut ur höljet på vajern. När du är klar med det så ska det ha på lite vatten fast fett på vajern.

Som sagt så är det där en lättare sak att göra. Men det är dock inte alltid det funkar men det är värt ett försök att få loss styrningen på det sättet i stället för att byta.

Men vi kommer att ta upp det här med byte av vajer lite längre fram i år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar